Uitverkoren

_DSC0139
Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

Vriendin M stuurde me dit en meer nadat ze mijn vorige blog las. “We zijn allemaal bedoeld om te stralen”, schreef ze. Er zat een mooie christelijke gedachte achter en ik vond het superlief dat ze het me stuurde. Maar ik vraag het me af. Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren. Dat is het motto van de opleiding van Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger. Ik keek dit weekend de film (linkje!) van Geertjan Lassche ‘De Uitverkorenen’ (april 2013) en vroeg me inderdaad af of we wel allemaal zijn uitverkoren.

Uitverkoren om slim te zijn, om mooi te zijn; uitverkoren om dingen te bereiken. In ‘De Uitverkorenen’ vertelt een van de trainers dat de jongens die tegenwoordig de Mariniersopleiding volgen te soft zijn opgegroeid. Ze hebben geen discipline. Ze kunnen heel goed gamen, maar hebben niet geleerd ergens echt voor te vechten.

Ik herken dat wel. Soms voel ik me heel zielig, want ik heb toch zo m’n best gedaan. Ik ben me nu toch een potje ziek geworden. Terwijl ik zo m’n best deed. In breder perspectief valt het best mee. Geef ik het soms best snel op. Ik zoek vaak allerlei excuses waarom ik het niet gered heb. Smoezen waarom ik niet aan het stralen ben.

Toen ik nog naar de kerk ging, hoorde ik weleens preken over Gods plan met Mozes. Werden we opgeroepen om net als Mozes beschikbaar te zijn voor God, hem te volgen en uiteindelijk supergoed de boeken in te gaan als de held die naar God luisterde. In die tijd was er maar 1 held Mozes en tientallen generaties van simpele mensen die opgroeiden en doodgingen in slavernij.

We kunnen niet allemaal Mozes zijn. Eerlijk gezegd lijkt het me doodvermoeiend om Mozes te zijn. Of heb ik dan niet genoeg ambitie, niet genoeg discipline en straal ik dan niet genoeg?

2 thoughts on “Uitverkoren

  1. Wie zegt dat je niet goed genoeg (in wat dan ook) bent? En waarom luister je daarnaar?
    Mozes vond zichzelf niet echt ‘stralen’ toen God hem riep en een echte held is hij nooit geweest. Men keek wel erg naar hem op, maar er was ook genoeg om op hem neer te kijken. Het was niet voor niets dat hij zelf het beloofde land niet in mocht gaan. Dat is met veel ‘helden’ uit de Bijbel zo, ze waren verre van perfect. Toen God Mozes riep was hij zo brutaal om te zeggen dat God een fout maakte, want Mozes stotterde of hij hield in iedere geval niet van in het openbaar spreken. David ging keihard vreemd en vermoorde een goede man, Simson was super sterk maar kon niet op tegen de manipulatie van zijn vrouw wat z’n ondergang werd etc etc. Dus chill! Perfecte mensen bestaan niet en mensen die perfect lijken zijn alleen maar super irritant.
    Het klinkt trouwens alsof je het allemaal zelf wilt doen, of vind dat je het zelf moet doen, dat stralen. Maar om te stralen heb je licht nodig en jij bent niet dé bron van het licht, je kan het alleen maar reflecteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s